dinsdag 24 augustus 2010

Weer vrij

Ik ben zondagochtend met een groep predikanten uit Ekwendeni na de kerkdienst bij Rev. Nyondo op bezoek geweest in de gevangenis in Mzuzu. We waren onderdeel van een onafgebroken stroom bezoekers gedurende de dag. Hij had dus geen gebrek aan steun. We waren maar kort binnen en spraken vooral over hoe het ging. Aangezien er continu een bewaker bij was konden we niet inhoudelijk op de situatie ingaan. Na vijf minuten sloten we af met een gebed en maakten plaats voor de volgende bezoekers.

Gisterenochtend is Rev. Nyondo op borgtocht vrijgekomen. De overheidsaanklager wilde hem nog 7 dagen vasthouden voor nader onderzoek, maar de rechter oordeelde dat hij de noodzaak daar niet van zag. De vrijlating was aanleiding voor een groot feest met een optocht door de straten van Mzuzu. Ik was zelf aan het werk op het synodekantoor toen en kon de feestende menigte steeds dichterbij horen komen. Op het terrein van de kerk naast het kantoor ontstond een spontane openlucht rally met speeches, zang en gebed. Ik heb het van een afstandje gevolgd (het is niet verstandig als buitenlander bij een “politiek-gevoelige” bijeenkomst te zijn) en wat foto’s gemaakt met mijn telefoon.

 
  Na de vrijlating ontstond een spontane ‘openlucht rally’ bij de kerk naast het synode-kantoor.

Iedereen is erg blij dat dit nu achter de rug is. Het blijft echter wel een hele grote vraag: hoe zal dit zich verder ontwikkelen de komende tijd, de komende jaren? Het zal ongetwijfeld onderwerp zijn van een uitgebreide bespreking tijdens de Synode-vergadering die komend weekend van start gaat.

In de internationale media is weinig aandacht voor wat er in Malawi gebeurt. Op internet vond ik nog wel de volgende artikelen met een weergave van de gebeurtenissen:

http://www.malawivoice.com/latest-news/police-free-two-livingstonia-clerics-as-nyondo-still-in-custody/

http://www.malawivoice.com/latest-news/mzuzu-city-in-jamboree-for-the-released-livingtonia-synod-gs/

Geen opmerkingen: