dinsdag 21 oktober 2008

Oecumene onderweg

Eén van de belangrijke onderdelen van ons werk is om door te geven hoe mensen in Afrika christen-zijn. Vandaag een eerste observatie met een knipoog.

  IMG_0175

Zaterdag onderweg kwamen het bovenstaande bordje tegen. In de Engelstalige traditie is het iets gebruikelijker om - ook buiten de roomskatholieke kerk - te spreken van St. Paul, St. Peter, etc. Daar kunnen wij protestanten wel mee leven: het zijn immers apostelen van het eerste uur die ook voor ons een status aparte hebben. Maar St. John Calvin (of als je preciezer kijkt: S.T. John Calvin) had ik persoonlijk nog niet eerder gehoord of gezien.

In de Afrikaanse, Malawiaanse kerkelijke context is er net als in de Europese context sprake van een grote hoeveelheid kerken. Alle Europese en Amerikaanse kerkelijke stromingen zijn hier vertegenwoordigd naast de vele, vele Afrikaanse Pentecostal Churches.

Ondanks de vele denominaties en het daarmee samenhangende bewustzijn van verschil, is er tegelijkertijd ook een frisse onbevangenheid ten opzichte van onze Europese heilige huisjes. Althans zo ervaar ik het tot nu toe en ik vond het bordje wel illustratief wat dat betreft.

Er valt uiteraard veel meer over te zeggen, maar dat komt nog wel een volgende keer.

Geen opmerkingen: