woensdag 15 oktober 2008

Building...relationships

Als ik me één ding van onze opleiding aan All Nations kan herinneren is het wel dat het opbouwen aan relaties ongeveer het belangrijkste is wat je moet doen in Afrika (en overal). Naast het opbouwen van een huis en thuis zijn we daar hard mee bezig, en het is erg leuk. Het helpt enorm dat we al een beetje Tumbuka spreken, wat de mensen enorm waarderen.

Anneke heeft gevraagd of het mogelijk is om af en toe een dagdeel mee te kijken in het ziekenhuis. Om al een beetje vertrouwd te worden met de gang van zaken, de ziektes die hier voorkomen en de taal. En daarbij is het erg goed om de toekomstige collega's in het ziekenhuis al wat te leren kennen. Ze krijgt er steeds meer zin in om aan de slag te gaan. Maar eerst zal ze nog zes weken in een overheidsziekenhuis in Mzuzu, de stad hier dichtbij, moeten werken. Het is de bedoeling dat ze daar rond 1 november gaat beginnen.

Wat betreft het huis krijgen we een oefening in geduld. Het zal toch wel volgende week worden dat we daarin kunnen. Het gastenhuis is nu redelijk vol aan het lopen, wat betekent dat het altijd een verrassing is hoe laat we eten. Het extra kamertje voor Marije kunnen we ook niet meer gebruiken. Die ligt nu dus even in de badkamer.

Waar we erg blij mee zijn is dat we al iemand hebben gevonden om voor Thomas en Marije te zorgen als wij werken (de andere dagen zal ze in de huishouding helpen) en ook een nachtwaker. We hadden aan betrouwbare mensen hier gevraagd of ze voor ons rond wilden kijken. Dat werkt toch beter dan dat je het zelf doet.

Thomas zien we bijna met de dag ontspannener worden. Hij begint in het Nederlands verhalen af te steken tegen de mensen die hier in het guesthouse werken. Zij en hij hebben er veel lol in. Marije tijgert sinds vorige week rond over de betonnen vloeren hier. Ze kan zich uitstekend vermaken.

Martijn is druk bezig met allerlei praktische dingen, zoals kopen van een koelkast en een wasmachine (de enige die verkrijgbaar was in het noorden van Malawi, maar met al die katoenen luiers leek het ons toch handig), het laten maken van meubels, het openen van een bankrekening, etc. Op zijn werk heeft hij al uitgebreid gesproken met zijn baas. Deze week gaat hij met hem een gedetailleerder plan maken om kennis te maken met alle aspecten het werk dat de kerk doet.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hee die Boogaartjes!

Erg leuk om te lezen hoe het met jullie gaat! We hopen dat jullie huis snel klaar is en dat jullie zo een eigen plekje kunnen creeren...
Hier in Thailand gaat het allemaal best goed. Tijmen is al druk op zijn werk en Ria is nog thuis. De kids genieten hier meestal wel, zo af en toe iets minder, maar ja dat hoort erbij!
Groetjes!
Tijmen, Ria, Tijs en Emma

Christian zei

Ha beste Anneke en Martijn Erg leuk om jullie berichtjes eindelijk een keer te lezen. we hadden graag bij jullie uitzending willen zijn, maar er stond te veel op de agenda voor de 4 korte weken dat we in Nederland waren. Goed om te lezen dat jullie nu echt in Malawi zijn. Maar een wasmachine...? wij hebben er hier 1 van het merk 'Joyce', net zoals onze afwasmachine en stofzuiger. Zeer effectief, energiezuinig (als je alleen zonne-energie hebt, erg handig), erg vriendelijk en behulpzaam en is dolblij met haar baan ondanks alle katoenen luiers :)
groeten van Christian en Mariska