vrijdag 2 mei 2008

All Nations week 2 - Thomas wil niet alleen naar de crèche...

Deze week zijn we veel in de weer geweest voor Thomas. Maandag ging hij - na zijn heftige verkoudheid van vorige week - voor het eerst weer naar de crèche. Dat ging niet goed. Vorige week hadden we  hem er 3x zonder problemen achtergelaten. Nu was zijn vertrouwen weg en konden we maandag niet weggaan zonder dat hij in grote paniek raakte. We hebben toen in overleg met de crèche-leiding besloten dat één van ons er elke keer bij zou blijven. Zo volgden we elk de helft van de colleges (en luisterden thuis de andere helft die we met een memorecorder hadden opgenomen).

  IMGP1424
  Samen naar buiten kijken naar de nieuwe blaadjes aan de bomen. "Heeft Jezus gemaakt", zei Thomas.

Erbij zijn in de crèche was allereerst bedoeld om Thomas een gevoel van veiligheid te geven. Tegelijk was het voor ons ook wel heel leuk en goed om hem te kunnen observeren in de groep. Het is in elk geval duidelijk dat hij veel last heeft van de taalbarrière. Zijn taalvaardigheid in het Nederlands is de afgelopen maanden enorm toegenomen. Maar op de crèche kan hij daar niets meer mee. Hij kan zijn verhaal niet meer kwijt en vindt het moeilijk om zijn aandacht vast te houden in de groepsgesprekken.

Tegelijk merken we ook dat er ook nu al een beetje sprake is van een cultuurverschil. Thomas mist waarschijnlijk gewoon iemand die hem knuffelt en zo op zijn gemak stelt. We hebben de indruk dat dat het Britse systeem wat dat betreft wat zakelijker en afstandelijker is. Maar misschien ligt het gewoon niet zo in de aard van de - overigens zeer vriendelijke en behulpzame - leidsters.

We zagen in elk geval in de loop van de week wel veel verbetering. We zullen echter nog wel een tijdje op deze manier blijven werken voor hij zich veilig genoeg voelt en wij er niet meer bij hoeven te blijven. In elk geval leren wij erdoor dat we Thomas ook in Malawi voldoende tijd zullen moeten geven om zich veilig te voelen. Gelukkig zullen we ook daar een periode hebben om te 'settlen' voordat we echt aan het werk gaan.

  IMGP1430
  Lekker wakker, 's avonds op bed naast papa.

Veel woorden over Thomas dit keer. We vergeten Marije niet! Met haar gaat het heel goed. Ze is een heel rustig en vrolijk meisje dat steeds vaker wakker is. Daardoor was ze geregeld wakker tijdens de lessen. De laatste dagen hebben haar daarom ook meegenomen naar de crèche. We genieten erg van haar en hoe ze zich ontwikkelt.

Geen opmerkingen: