vrijdag 2 mei 2008

All Nations week 2 - Nadenken over onze rol in Malawi

ENTP en ISFJ... Nu weten we eindelijk wie we zijn. Deze cryptische afkortingen zijn de uitkomsten van de psychologische test (voor de geinteresseerden: Myers-Briggs) die we deze week deden. Het was het staartje van het thema van vorige week: 'Who am I?'. De sessies over dit thema helpen ons om elkaar beter te begrijpen. Dat zal met name belangrijk zijn als we in Malawi aan de slag gaan en te maken krijgen met stress en allerlei aanpassingproblemen. In zulke situaties zullen juist onze verschillen worden uitvergroot. Het is goed dat we nu die punten al een keer systematisch hebben kunnen langslopen.

  IMG_5976
  Onze kamers op All Nations.

De rest van onze week stond inhoudelijk in het teken van de 'What does the Bible say about mission?'. We kregen een overzicht van de verschillende lijnen die in de bijbel getrokken worden als het gaat over zending. Vervolgens keken we in kort bestek naar de manier waarop die lijnen in de historie zijn uitgewerkt.

In alle sessies werden we als groep uitgedaagd na te denken wat al deze ervaringen uit het verleden betekenen voor de kerk en de zending nú. Zo hadden we vandaag een discussie over de verbinding die er is geweest tussen de kerken en het kolonialisme. Het gevoel van superioriteit van toen werpt nu nog schaduwen op de manier waarop naar ons als blanke westerlingen wordt gekeken. De vraag is: hoe kunnen wij straks in Malawi op een dienende manier onze rol invullen? Dat is een vraag waarmee hier ook komende weken nog aan de slag zullen gaan.

Ondertussen zijn we hier inmiddels aardig ingeburgerd geraakt. We kunnen goed opschieten met onze mede-Enroute-cursisten. Verder raken we ook betrokken bij allerlei activiteiten: Martijn voetbalt mee met het college-voetbalteam. Anneke gaat in de kerkdienst - met een geleende viool - meespelen in de muziekgroep. Daarnaast draaien we ook mee in de huishoudelijke taken op de campus. Over Thomas en Marije schrijven we meer in een aparte 'post'.

  IMG_5981
  Bloesems aan de bomen tijdens onze wandeling op zaterdag.

Het afgelopen weekend hebben met name zaterdag erg genoten van heerlijk weer. We hebben een lange wandeling in de omgeving gemaakt. Op de fotopagina zijn enkele indrukken daarvan terug te vinden.

Geen opmerkingen: