dinsdag 23 september 2014

Over BBA, BOH en BBB

Waarom gebruiken we eigenlijk afkortingen? In de medische wereld hebben we er talloze. Sommigen zijn internationaal bekend, zoals DM (diabetes mellitus). Door een afkorting begrijpen we elkaar met weinig woorden. In het ziekenhuis hebben we er een hele rits. Zo hebben we PUD (peptic ulcer disease), PID (pelvic inflammatory disease) VSP (very severe pneumonia, SCD (sickle cell disease) en RTA (road traffic accident). Deze komen allemaal veel voor.

Een nieuwe afkorting voor mij was BBA (born before arrival). Heel geregeld zijn moeders niet op tijd in het ziekenhuis als de baby zich aandient. Soms moeten ze uren lopen. De baby wordt dan letterlijk aan de kant van de weg geboren of soms in een huisje langs de weg. Omdat dit vaak niet hygiënisch is, weten we dat als er een “BBA” binnenkomt, we de moeder en de baby goed in de gaten moeten houden.

Een andere afkorting waar een heel verhaal achter schuilgaat is BOH (bad obstetric history). Als dit in grote letters op een opname formulier staat, dan weet je dat je heel oplettend moet zijn. De moeder is misschien al 4 keer zwanger geweest maar heeft nog niet één levend kind. Ze krijgt extra controles om te zien of alles goed is met haar en de baby. Door de afkorting hoeft ze niet het hele ellendige verhaal te blijven herhalen, maar hebben we aan een half woord genoeg.

Op de mannenafdeling hebben we vandaag zelf een nieuwe afkorting bedacht, namelijk BBB (being beaten in a bar). Bijna elke nacht, zeker in het weekend, hebben we opnames van dronken mannen die vechten in bars. Daders en slachtoffers zijn niet goed van elkaar te onderscheiden en vaak komen ze in groepjes binnen. Er wordt veel te veel gedronken, vaak met noodlottige gevolgen. Bijna wekelijks hebben we een sterfgeval door alcohol. Het is een onderbelicht probleem in een land waarin zoveel problemen zijn. Alcohol maakt veel kapot. Niet alleen voor de mannen, maar vaak voor hun hele gezin. Achter BBB gaat ook vaak een heel verhaal schuil.

Geen opmerkingen: