vrijdag 13 juli 2012

Marije ‘afgestudeerd’

De laatste weken marcheerden Thomas en Marije geregeld door het huis. Ze oefenden voor de closing day (jaarafsluiting) op school. Dat is elke periode een heel gebeuren, maar dit keer zo het nog grootser worden. Voor de kinderen van de hoogste kleuterklas die volgend jaar naar de basisschool gaan, zou er namelijk een heuse graduation plaatsvinden: een officiële diploma-uitreiking, inclusief toga’s en mutsen.

 

Marije mocht ook meedoen. Ze is pas halverwege dit jaar ingestroomd, maar kan al wel woorden en cijfers van het bord overschrijven. Als je dat kunt, mag je hier naar de basisschool. Wij vinden haar met haar 4 jaar nog te jong en wat ons betreft blijft ze dus volgend jaar nog een jaartje op de kleuterschool, samen met haar vriendinnetje. Toch deed ze mee met de afstudeerplechtigheid.

De afsluitingsmiddag zelf is een mix van kinderen die toneelstukjes doen, liedjes zingen, lesjes opzeggen en verder ook toespraken van allemaal belangrijke mensen. We verbazen ons er elke keer weer over hoe ongeregeld het eraan toe gaat. Door tijdgebrek kwam Thomas’ groep niet eens aan de beurt. Gelukkig vond hij het zelf niet erg. Per klas worden er ook prijzen uitgereikt aan het kind met de beste resultaten, het meest gedisciplineerde kind, het netste kind, het kind met het beste handschrift en het kind dat het beste sport. Kun je weer zien wat er belangrijk gevonden wordt. Nu in ieder geval ruim 6 weken vakantie.

Opmerkelijk detail: één van de managers van de overkoepelende organisatie benadrukte in haar toespraak dat kinderen niet te jong naar de basisschool moesten gaat. Ze moesten echt minimaal 5 jaar zijn. 

 
 
  De trotse afstudeerder
 
  We are marching, we are marching
 
  Thomas met vriend Michael

1 opmerking:

Anoniem zei

Hey Anneke en Martijn,
Echt stoer wat jullie doen daar, blijkbaar onvermoeibaar.

Zet em op!

Niels Doesburg