dinsdag 1 november 2011

Gaan we echt de hele Bijbel overtypen?

image  image

De Chitumbuka-bijbel op de foto hierboven is voor eerst verschenen in 1981. Als ik afga op de oplagecijfers op de schutbladen zijn er inmiddels 36.000 exemplaren van gedrukt. Dat is niet zo heel veel als je bedenkt dat er bijna 1 miljoen Tumbuka-sprekers zijn.

Als kerk vinden we het belangrijk dat de zoveel mogelijk mensen een bijbel bezitten en lezen. Welke cijfers je ook raadpleegt, het lijkt een feit dat niet veel mensen een bijbel in huis hebben. Daar zijn verschillende redenen voor. Allereerst beschikbaarheid: Bijbels worden eigenlijk alleen maar in de steden en iets grotere dorpen verkocht. Onze schatting is dat voor meer dan 70% van de mensen geen bijbel te koop is in een straal van 5 kilometer.

En zelfs als er al een bijbel in de buurt zou zijn, dan zou die voor de meeste mensen niet goed betaalbaar zijn. De huidige bijbel ligt nu “in de schappen” voor 1500 Malawi Kwacha (zo’n 7.50 euro). Uit ons eigen onderzoek onder 700 kerkleden is gebleken dat dat veel te hoog is voor de meeste mensen: de meesten zien zo’n 600-700 Malawi Kwacha als een ideale prijs.

Omdat we het persoonlijk en in groepen lezen van de bijbel als het belangrijkste middel beschouwen voor geestelijke groei, zijn we als kerk 3 projecten gestart:

  1. Het opzetten van een distributienetwerk dat ervoor moet zorgen dat er in elk dorp in Noord-Malawi mensen zijn die bijbels verkopen (met een mooie winstmarge)
  2. Het maken van een editie van de Bijbel die voor 700 MWK in de schappen kan
  3. Het stimuleren en trainen van Bijbel-lees en Bijbel-studie-groepen in alle 1000 wijkgemeenten van de kerk

Ik ben de laatste weken regelmatig bezig om samen met de Bible Society of Malawi het project op te zetten voor het maken van een goedkope editie van de Chitumbuka-bijbel.

Van te voren denk je dat dat makkelijk is: je maakt een nieuwe layout van de bijbel op een kleiner formaat, kiest goedkoper papier en een paperback-omslag. Je neemt dan via “Alibaba.com” contact op met een drukker in China, stuurt de opgemaakte bijbel op en een paar weken later heb je de bijbels in je magazijn liggen.

Wij dachten dat het met 4-6 maanden wel klaar zou zijn.

Maar wat blijkt? Om te beginnen is helemaal geen digitale versie van de Chitumbuka-bijbel. De Bijbel op de foto is gedrukt met drukplaten die in de jaren ‘80 zijn gemaakt. Als ik een andere (kleiner) layout wil, dan kan dat dus niet. De enige variatiemogelijkheid is om van de kaft een paperback te maken. En ik kan naar een goedkopere drukker gaan, maar dan moet ik wel regelen dat de drukplaten fysiek van (bijvoorbeeld) Korea naar Brazilië gaan.

Bovendien hecht de Bible Society eraan om de jarenlange relaties met de bestaande leveranciers niet zo maar in te ruilen voor een onbekende drukkerij in China, ook al is die 2x zo goedkoop.

De inschatting van de Bible Society was dat het zeker 2 jaar zou duren.

En dan nog: volgens de Bible Society kun je beter inzetten op marketing. Volgens hen kunnen mensen best wel 1500 MWK betalen als het bezit van een bijbel maar belangrijk genoeg zouden vinden. Als predikanten dat maar vaak genoeg zouden zeggen.

Tja…Dan toch 2 jaar?

Inmiddels hebben we de Bible Society in elk geval kunnen overtuigen dat het geen kwaad kan om de uitdaging aan te gaan: we willen binnen een jaar een bijbel voor de helft van de huidige prijs op de markt hebben.

De eerste stappen zijn inmiddels gezet. We zijn begonnen met digitaliseren. Dat is een tijdrovende klus. 1350 pagina’s intypen en vervolgens secuur controleren doe je niet op een achternamiddag. Bovendien moet de tekst met allerlei coderingen worden ingetypt, zodat het in een speciaal programma kan worden ingelezen.

Maar als je niet begint, kom je nergens. En dus gaan we maar gewoon de hele Bijbel overtypen.

Echt? Ja, echt.

Vele handen maken immers licht werk. We gebruiken onze mogelijkheden om in de kerk snel veel mensen te mobiliseren. Als proef zijn we begonnen met het bijbelboek Marcus. Vorige week hebben 4 secretaresses in 2 dagen elk 6 pagina’s van het bijbelboek Marcus overgetypt, voor een kleine (symbolische) vergoeding, tussen hun ‘eigenlijke’ werk door. Vervolgens hebben ze hun typ-werk aan elkaar doorgegeven om te controleren. Morgen gaan we evalueren en een inschatting maken hoeveel mensen we nodig hebben om voor eind december de hele bijbel digitaal te hebben.

Stiekem blijf ik hopen dat in juni 2012 een nieuwe goedkope jeugdbijbel beschikbaar zal zijn.

  image
  Zou het lukken om zoiets als dit in juni 2012 naast elkaar in de winkel te hebben liggen?

Geen opmerkingen: