dinsdag 27 september 2011

Spannende nachtdienst

In de geneeskunde lijken ziektebeelden vaak in groepjes voor de komen. Zo ook dit keer. Precies in een nacht dat ik onverwachts toch dienst had omdat ik moest invallen voor een clinical officer die opeens toch niet kon. Twee vrouwen met een placenta praevia (een placenta voor de uitgang, waardoor een gewone bevalling niet mogelijk is omdat zowel moeder als kind veel bloed kunnen verliezen) kregen weeën.

Die nacht was er geen stroom. Aan het begin van de nacht werkte de generator gelukkig nog en kon ik de eerste keizersnee ‘gewoon’ doen. Daarna was het hele ziekenhuis donker omdat de diesel voor de generator op was. Ik heb verschillende mensen wakker gebeld, maar zonder resultaat.

We besloten om alle bevallende vrouwen door te sturen naar het ziekenhuis in Mzuzu. Maar ook daar was het donker, in zowel het overheids- als het missie-ziekenhuis. Gelukkig was toen de tweede vrouw met een placenta praevia zich aandiende er net weer stroom. Veel spanning en frustraties in één nacht. Maar wel mooi dat aan het eind van de nacht beide moeders met hun babies het goed maakten. We dankten God ervoor.

In één van de ziekenhuizen in Mzuzu overleefde een kind het niet. Dat haalde de nationale pers in een artikel met een politieke lading. Diesel gebrek kost levens. Mismanagement heeft consequenties.

Geen opmerkingen: