donderdag 21 juli 2011

Gelukkig is het rustig gebleven

Vandaag is het rustig gebleven in Ekwendeni. Blantyre en Lilongwe hadden nog wel te maken met gevechten in een aantal wijken. Ook in een aantal andere plekken (Kasungu, Karonga) heeft het leger ingegrepen. Maar daar hoorden wij alleen over via internet/twitter.

In Ekwendeni hervindt het leven weer zijn “gewone” gang, maar we merken wel dat de demonstraties en de gevechten de gesprekken beheersen. Martijn sprak met een naaste collega van wie de man in Lilongwe door de politie in elkaar is geslagen. Hij hoorde bij de organisatoren van de protesten. Anneke sprak in Ekwendeni een predikant waarvan een neef is ondergedoken om dat hij de leider is van één van de grootste mensenrechtenorganisaties in Malawi.

Verder begrijpen we dat gisteren één winkel in Ekwendeni is leeggeplunderd en dat bij een supermarkt alle kratten met bier en frisdrank (die buiten stonden opgeslagen achter afgesloten hekken) zijn gestolen, voordat de politie kon ingrijpen. Een schooljongen met wie we regelmatig contact  hebben, kon ons vertellen dat ook een aantal overheidsautos in brand is gestoken en dat overheidsgebouwen zijn bekogeld met stenen.

Ondertussen zijn Arjan en Joëlle met hun kinderen Nathan en Hannah zijn hier. Gisteren was ook voor hen wel heftig. Niet echt een ontspannen beginnen van de vakantie. Vandaag was een veel gewonere dag en het is erg gezellig met hen. Thomas heeft vanochtend bij Nathan gespeeld, terwijl Hannah met Marije bij ons speelde. Ze kunnen het goed samen vinden. Anneke heeft Arjan en Joëlle vanmiddag het ziekenhuis en nog een stuk van Ekwendeni laten zien.

  image
  Veilig aangekomen op Lilongwe Airport.
  image
  Woensdag wandeling door – het toen nog rustige – Ekwendeni gemaakt.
  image
  Vandaag ontspannen sfeer met elkaar.

PS De situatie hier bereikt nu de wel de internationale pers, met coverage door CNN, BBC, Al Jazeera en organisaties als Amnesty International. De minister van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittanië en Ban Ki-moon hebben hun medeleven betuigd met de slachtoffers en hebben de president opgeroepen om het geweld tegen demonstranten, oppositie en media te stoppen.

Geen opmerkingen: