dinsdag 6 januari 2009

"Hoe wonen mensen in Malawi eigenlijk?"

Zoals gezegd in ons vorig weblog-stukje, heb ik van Frederick Chirwa, onze watchman, toestemming gekregen om foto's van zijn huis op internet te zetten.

  image
  Het nieuwe huis van de familie Chirwa.
  image
  Het huis binnen.

Mr. Chirwa heeft een gezin met 6 kinderen, 3 jongens en 3 meisjes, in de leeftijd van 16 tot 3 jaar. De meeste Malawianen wonen hun een eigen huis en een eigen stuk land. Dat eigen huis heeft Frederick ook in zijn geboortedorp, Embangweni. Maar hij werkt nu in Ekwendeni en moet dus een huis en land huren.

Het huis dat hij huurt is behoorlijk representatief voor de huizen hier in de buurt. Het is een huis aan de onderkant van het middensegment: niet superklein en met een pannendak in plaats van gras en riet. Iets luxer dus, maar als het hard regent, lekt het nog wel in de woonkamer. Ook ontbreken enkele glazen in de ramen, maar de eigenaar heeft beloofd die binnenkort te zullen vervangen.

  image
  De eigenaar heeft beloofd "binnenkort" nieuwe ruiten te plaatsen...

Voor dit huis betaalt hij ongeveer 15% van zijn maandsalaris aan huur per maand (ter vergeljking: zijn vorige, verwoeste huis was anderhalf keer zo groot, had een golfplaten dak en kostte hem ruim 30% van zijn maandsalaris).

De meeste huizen hier hebben geen electriciteit en geen stromend water. Frederick heeft geluk dat één van zijn buren wel stromend water heeft: hij mag bij hem water tappen en betaalt daarvoor een bedrag per maand.

  image
  De keuken.

Het huis bestaat van binnen uit een woonkamer en 2 slaapkamers (1 voor de ouders, 1 voor de kinderen) plus een bergruimte. De keuken is een apart gebouwtje. Mensen koken hun eten op een houtvuurtje. Het menu bestaat uit 2x per dag maispap met groenten en tomatensaus. De familie Chirwa eet 1 keer per week vlees of gedroogde vis. Over melk of melkproducten hoor ik mensen zelden. Dat is luxe.

  image
  Het kippenhok.

Net als veel andere Malawianen houdt Mr. Chirwa zijn eigen kippen en een haan. Bij ons bezoek kregen we een kip en 5 eieren cadeau. (Hij heeft 's avonds de kip voor ons geslacht en gevild; hij wist dat wij dat niet zelf konden. Ik heb wel meegekeken, maar ga het nog steeds niet zelf doen...)

Overigens moet je hier goed op je kippen passen, want ze worden regelmatig gestolen. Frederick vertelde ons dat hij de afgelopen maanden 10 jonge kippen daardoor is kwijtgeraakt. Hij verdenkt zijn voormalige buren... 

  image
  Toiletgebouwtje naast het huis.

Het toilet van de familie Chirwa is een pit-latrine (een mooi woord voor een gat in de grond). Het is een apart gebouwtje in de hoek van de tuin.

  image
  Mais en tabak in de tuin van de buren van Mr. Chirwa

De meeste mensen verbouwen mais op hun eigen land. En uiteraard is de tuin om het huis niet voor "het mooi", maar om nog meer mais of groenten te verbouwen. Sommige mensen wagen zich ook aan tabak. Rondom het huis van de Chirwa's is nauwelijks extra grond; alles is van de buren.

Mr. Chirwa huurt daarom ongeveer 1 hectare aan grond op een andere plek om mais te verbouwen. 1 hectare levert hem, bij gebruik van kunstmest, ongeveer 24-30 zakken van 50 kg aan mais op. Dat is ruim voldoende voor zijn gezin (een gemiddeld gezin gebruikt 1-2 zakken per maand).

Zonder kunstmest, zoals afgelopen jaar, levert 1 hectare maar ongeveer 8 zakken op. Als je zuinig bent is dat genoeg voor juni t/m december/januari. Hij vertelde mij dat zijn mais ongeveer in de derde week van januari op zal zijn. Daarna zal hij mais moeten kopen op de markt. En dan heeft híj nog het geluk dat hij een baan heeft. Voor mensen zonder baan breekt de hongertijd aan. Maanden met 1 maaltijd per 2 tot 3 dagen...

Geen opmerkingen: