maandag 27 oktober 2008

'Tomorrow tomorrow' or 'real tomorrow'?

Als het goed is kunnen we morgen echt in ons nieuwe huis. Maar 'tomorrow' is hier wel een breed begrip: alles na vandaag. Toen ik vandaag aan iemand vertelde dat we morgen in ons huis konden vroeg hij of het 'tomorrow tomorrow' was of 'real tomorrow'. We zullen het zien...

Gisteren vierden we in de kerk het avondmaal. Het was bijzonder om dit samen met de mensen hier te doen en te beseffen dat het lichaam van Christus van alle plaatsen en alle tijden is. De viering gaat iets anders dan in Nederland, maar de verbondenheid staat voorop. Terwijl het brood en de wijn werd binnengebracht werd een indrukwekkend lied gezongen "Mwana-mberere, watiyeghera zakwananga zitu zose": het Lam dat al onze zonden voor ons draagt. En terwijl het brood en de wijn rondgingen, begon het buiten te regenen: één van de eerste vroege regens van dit jaar. Dat was toch wel heel mooi.

Anneke is vandaag naar het ziekenhuis in Mzuzu geweest, waar ze eerst acht weken zal moeten werken om officieel geregistreerd te kunnen worden als arts. In het gesprek met de coordinator bleek wel dat ze veel kan/moet/mag doen. Het belooft een soort hoge-drukpan-ervaring te worden waar ze hopelijk ook echt klaar gestoomd wordt voor het werk in Ekwendeni.

Thomas wil later timmerman worden en gaat graag naar de 'carpentry' om te kijken hoe ze aan het zagen en timmeren zijn. In deze carpentry leren kansarme jongeren, of specifieker: AIDS-wezen, het vak en krijgen zo hopelijk weer toekomst. En tussen de lessen door worden door de docenten wat meubels voor ons gemaakt: morgen (?) wordt ons bed opgeleverd.

Marije houdt voor ons de vloer schoon doordat ze overal rondkruipt. Vandaag waren we een net doodgeslagen kakkerlak die onder het bed lag kwijt... En verder roept ze sinds vorige week 'mamamama' als ze Anneke zoekt.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Ha Martijn en Anneke!
we hopen dat jullie vandaag ├ęcht in jullie nieuwe huis terecht kunnen! Dat zou zoveel fijner zijn. Leuk om via jullie site mee te kunnen leven en te horen dat het goed met jullie gaat. We bidden jullie de zegen van onze Vader toe. Hij is er altijd en overal!
Voor ons nog twee weken te gaan, een drukke laatste tijd. Onze weblog: familiehavinga.waarbenjij.nu

Richard, Wianne & Joel

Anoniem zei

Hallo Martijn en Anneke,

Ik hoop dat jullie inmiddels hebben kunnen controleren of het nieuwe bed in jullie nieuwe huis past. (En anders schaaft Thomas de timmerman het bed toch een beetje bij?). Hartelijke groeten!

Petra Wiegman zei

Lieve Anneke

Ik hoop dat jullie snel in jullie nieuwe huis kunnen gaan wonen. Leuk om via deze site op de hoogte te worden gehouden hoe het met jullie gaat in Malawi. Veel succes met het beginnen met werken in het ziekenhuis, hoewel het me wel fijn lijkt om eindelijk te beginnen met waar je voor bent gekomen.
Heel veel liefs ´uut Grunn´!

X Petra!!!

Peter en Jeannette de Groot zei

Hallo Martijn en Anneke,

Leuk om zo die eerste foto's te zien en jullie ervaringen te lezen (leuk die 'heilige' Calvijn). Je moet inderdaad wel veel geduld hebben, zeg. Alle goeds en groeten vanuit Oud-Beijerland.

Peter en Jeannette de Groot

Unknown zei

Dag Martijn,

Waarschijnlijk komt onze verjaardagskaart voor jou ook morgen aan, of overmorgen, of over overmorgen of.....

Sander