vrijdag 23 mei 2008

All Nations week 5 - Leven in een gemeenschap

Deze week hadden we een paar prachtig zonnige dagen. Na het eten bleven we vaak nog even buiten op het gras om - om de beurt - mee te doen met volleybal of om te voetballen met Thomas. Soms waren er ook nog andere kinderen buiten waar hij ook steeds meer mee gaat spelen. Op deze momenten genieten we erg van het leven in een gemeenschap.

  IMGP1524
  Een spontaan potje volleybal na de maaltijd

Natuulijk zijn er ook uitdagingen als je in een gemeenschap leeft. Daar hebben we het deze week over gehad in de lessen. Hoe kun je je gaven en talenten inzetten voor anderen? En hoe ga je om met conflict? Dat laatste is een belangrijk thema, omdat conflicten binnen het team de belangrijkste reden zijn voor mensen om eerder terug te komen van hun uitzending.

Het meeste indruk maakte deze week de les over het lijden en vervolging. Vooral door de persoonlijke verhalen. In onze groep zit een echtpaar uit Pakistan dat daar zelf mee te maken heeft. Zij hadden op een avond bezoek van iemand die de volgende dag voor de rechtbank moest komen omdat hij christen was. Als hij dit toe zou geven zou hij gestenigd worden. Hij wist niet wat hij moest zeggen de volgende dag. Na gebed kregen ze heel sterk de overtuiging dat God hem de woorden zou geven die hij moest zeggen. En die woorden kwamen. Hij is vrijgesproken. Zelf leven ze ook onder de dreiging van aanslagen. Maar in het geloof dat ze in Gods hand zijn, wat er ook gebeurt, durven ze in hun eigen land te blijven en er te zijn voor anderen. 

Op vrijdag is er een collegeserie "African Studies". We hebben toestemming om daar aan mee te doen. Het is ontzettend boeiend en verrijkend om van de docent, een Ghanese theoloog, meer te horen over het wereldbeeld en het geloof van mensen uit Afrika. Gezondheid betekent dat je in harmonie leeft met jezelf, je omgeving en God. Als je ziek bent is die harmonie verstoord en moet gezocht worden naar de oorzaak van die verstoring. In het Westen brengen we vaak heel onnatuurlijk een scheiding aan tussen lichaam, geest en ziel en zoeken we bij ziekte vaak alleen naar oorzaken op het lichamelijke vlak. Ik hoop dat ik als arts straks beter kan begrijpen welke vragen er achter een klacht schuilgaan. Dit onderwerp wil ik verder uit gaan diepen om aan het eind van de cursus aan de groep te kunnen presenteren.

Marije gaat steeds meer geluiden maken, waar we met ons allen erg van genieten. Ze heeft deze week een hele serie inentingen gehad, waar ze gelukkig geen last van leek te hebben. Ze is echt een stralend meisje.

  IMGP1515
  Thomas houdt van kleuren, knippen, plakken, puzzelen en kleien.

Thomas pikt geleidelijk wat Engelse woorden op. "Twinkle, twinkle little star, how I wonder what you are", zong hij vanmiddag. Nadat we om de beurt veel nachtelijke uren in Thomas' kamer door hebben gebracht, gaat het slapen nu gelukkig weer beter. Met veel aanmoediging durft hij nu zelf te gaan slapen, zonder dat wij erbij blijven. Voor hem, onszelf, de mensen boven, onder en naast ons op de gang erg prettig. Opvoeden in een gemeenschap kan soms een uitdaging zijn.

   IMGP1514
  Met ons vieren aan tafel in Thomas' slaapkamer. Voor het ontbijt en het middageten trekken we ons terug uit de gemeenschap.

1 opmerking:

Anoniem zei

Lieve Martijn, Anneke, Thomas en Marije,
Het is weer bijzonder om jullie wekelijkse werderwaardigheden te volgen. Steeds boeiend om ze lezen. Ook doet het ons goed om telkens weer wat foto's te zien. Je hebt zo het gevoel dat jullie even hier zijn.
Het goede toegewenst. Ook voor de komende week.
Hartelijke groet,
Pap&Mam.