Bijna altijd hebben we studenten vanuit de hele wereld: veel Nederlandse, Engelse, soms Amerikaanse of Australische studenten. En gelukkig ook Malawiaanse studenten. De afgelopen weken liep Glandson mee. Hij is in opleiding voor Clinical Officer en buitengewoon enthousiast.
Glandson en Simon, beiden enthousiaste Malawiaanse studenten. |
Op donderdag beginnen we na de overdracht met een onderwijs moment. Vandaag heeft één van de Clinical Officers een onderwerp voorbereid. Het gaat over “Mola zwangerschap”, iets wat we hier met een zekere regelmaat zien, zeker omdat er veel zwangerschappen van hele jonge moeders of juist wat oudere moeders voorkomen.
Daarna moet ik nog even iets met de accountant regelen, de noodvoorraden in de apotheek controleren en daarna ga ik snel door naar de private wing. Daar zit een heel rijtje mensen voor mijn kantoor.
Een vrouw loopt al jaren met buikpijn rond. Voor de zekerheid controleren we de urine en doen we een echo. Het blijft moeilijk om de oorzaak te achterhalen. Ik vraag voorzichtig naar haar thuissituatie en of er problemen zijn met haar man. Ik kom er niet echt achter. Nu stuur ik haar met een halve geruststelling en pijnstillers naar huis.
Een jonge vrouw met hartfalen komt op nacontrole. Ze voelt zich nog niet zo goed en ze heeft ook nog steeds gezwollen enkels en een hele grote lever. We besluiten de plasmedicatie nog meer omhoog te doen.
Ook zit er iemand in het rijtje die vraagt of ik een baan voor haar heb. Helaas kan ik haar niet verder helpen.
Op de kinderafdeling is Glandson al begonnen met de zaalronde. Hoewel het regenseizoen nog niet begonnen is, zien we al steeds meer malaria. En daarbij ernstige bloedarmoede. Gisteren hebben drie kinderen een bloedtransfusie gehad. Ook heeft een jongen convulsies gehad door de malaria. Hij is nog steeds buiten bewustzijn. We besluiten hem sondevoeding te gaan geven. De moeder van een ondervoed meisje wil haar mee naar huis nemen. We leggen uit dat het meisje eerst goed moet eten en drinken voordat ze naar huis mag. De nurse legt ook uit welke voedingsstoffen belangrijk voor haar zijn.
We horen gehuil vanuit de mannenafdeling. Er is een man overleden die een ernstige beroerte had. Het huilen raakt ons. Glandson vertelt dat hij dat mooi vindt. Het is heel anders dan in het grote opleidingsziekenhuis waar dagelijks meerdere mensen overlijden en niemand dat meer tot zich door laat dringen.
Even langs de verlosafdeling. Een zwangere moeder heeft een verhoogde bloeddruk en eiwitten in de urine. Ze is bijna negen maanden zwanger. We gaan de bevalling inleiden, omdat we bang zijn voor complicaties voor moeder en kind als we afwachten.
Terug naar private wing. Een paar dagen geleden hebben we iemand opgenomen die al jaren HIV remmers slikt. Hij heeft nu TB ontwikkeld. Bij verder doorvragen blijkt hij zijn medicijnen de laatste tijd niet goed in te nemen omdat zijn vrouw niet mag weten dat hij HIV heeft. Hij is het wel met me eens dat zij het moet weten. We maken een afspraak zodat ze me z’n tweeën langskomen en we erover kunnen praten.
Er zitten ook een paar vrouwen te wachten om een echo te krijgen. Bij één van de vrouwen blijkt dat het kindje in stuit ligt. Ik kan heel duidelijk zien dat het een jongetje is en dat vertel ik haar ook. Ze is ontzettend blij. In haar familie heeft iedereen alleen maar meisjes en dit wordt de eerste jongen. Dat hij in stuitligging ligt dringt niet helemaal tot haar door denk ik.
Een andere vrouw denkt dat ze zwanger is. Als je naar haar kijkt zou dat goed kunnen. Maar als ik een echo doe blijkt dat toch niet zo te zijn. Ik stuur haar schoonmoeder de gang op en probeer wat door te vragen. Het blijkt dat ze bij de traditional healer is geweest die zei dat ze zwanger was. Ze hoopte dat ook erg. Nu valt dat toch behoorlijk tegen.
Nog even langs de kinderafdeling. Er is een ernstig ziek kind binnengekomen. Volgens de ouders had het gisteren de hele dag convulsies. Ik doe een lumbaal punctie en laat de student zien hoe dat moet. Op het oog lijkt het hersenvocht helder. De malaria test is gek genoeg negatief. Omdat het toch wel verschijnselen van ernstige malaria vertoont starten we toch een malaria behandeling en daarbij geven we antibiotica.
Zomaar een dag vol afwisseling: kinderen, moeders, HIV, malaria, zwangerschappen, hartfalen. Het is leuk om patiënten samen te zien met enthousiaste studenten. De student die deze week meeliep wil zeker in Ekwendeni komen werken als hij zijn opleiding klaar heeft. Goed om zo iets over te kunnen dragen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten