dinsdag 7 april 2009

Weer vertrouwd

Inmiddels hebben we dankzij Koen (aankoop), ds. P.J. Visser (transport NL-Malawi) en DHL (Blantyre-Mzuzu) weer een laptop en kunnen we weer mailen. Het gaat goed met ons. We zijn de schrik van de diefstal wel weer wat kwijt. Vorige week merkten we (met name Anneke) dat we gespannen waren en vervelend genoeg ook allerlei mensen wantrouwden. We hebben nu wel een extra watchman aangenomen en halen de sleutels ‘s nachts uit de deuren. En gelukkig slapen we weer goed.

Wat ons erg goed deed deze week was om het meeleven van mensen in Nederland maar ook van mensen hier te merken. Collega’s of buren kwamen even langs om hun betrokkenheid te tonen. Even luisteren en soms zelfs een gebed. Zo gaat dat hier en we vonden het mooi om te merken dat we ook wel al een beetje deel van deze gemeenschap zijn.

Een andere oppepper was dat onze zeebagage is aangekomen. Heerlijk om weer vertrouwde dingen terug te zien: speelgoed, boeken, kinderstoelen (Marije vindt eten nu ook opeens leuk) en een koffiezetapparaat. Dingen waar we allemaal erg van genieten.

Thomas en Marije spelen heerlijk met het speelgoed. Oud speelgoed wordt weer helemaal opnieuw ontdekt.

Martijn is deze week erg druk geweest op de dingen rondom de diefstal en rondom de invoer en verzekering van de auto te regelen. Hij is net weer begonnen om verloren gegane documenten te reconstrueren.

Ik ben nu begonnen op de vrouwenafdeling. Hier liggen ook een aantal zwangeren (onder de 28 weken) of vrouwen met een miskraam. En verder zie ik met name mensen met malaria, tuberculose, HIV of een combinatie van deze drie. 

De maïs staat er veelal goed bij en kan over een paar weken geoogst worden. Afgelopen zondag brachten mensen hun eerst geoogste maïs de kerk binnen. Een soort dankdag, maar dan heel concreet.

Het komende weekend hopen we naar Blantyre af te reizen, onder andere voor de festiviteiten om te gedenken dat David Livingstone 150 jaar geleden in Malawi aankwam. We hopen ook op een mooie paasviering waarin we vieren dat het lijden en de dood zijn overwonnen. Een feest dat hier ook nadrukkelijk wordt gevierd. 

1 opmerking:

Willem-Henri en Ditteke zei

Beste Anneke en Martijn,

Gelukkig weer aan de slag. Fijn dat de vracht er is en leuk dat de kinderen met hun vertrouwde speelgoed kunnen spelen.

Groeten,

Ditteke en Willem