dinsdag 22 november 2011

Een verrassende wending

Een belangrijk onderdeel van ons ziekenhuis is de kliniek waar mensen HIV medicijnen krijgen die het virus onderdrukken. Op dit moment ontvangen meer dan 2000 mensen uit onze regio deze behandeling. Acht jaar geleden is dat met een paar patiënten begonnen, maar nu is het uitgegroeid tot een kliniek die enige ‘uitbouw’ vraagt zowel in organisatie als in ruimte. Daarnaast zijn er recent landelijk grote, ambitieuze veranderingen in de protocollen voor de behandeling van HIV doorgevoerd. Pas hoorde ik iemand vertellen dat Malawi de beste protocollen heeft op papier. Helaas is de uitvoering vaak moeilijk omdat veel basale dingen niet voorhanden zijn. Zo zijn er al bijna een maand geen HIV testen in heel het land aanwezig. Ze zouden vorige week in Lilongwe zijn gearriveerd. We bellen nu dagelijks wanneer ze bij ons komen…

Een grote Amerikaanse organisatie, Partners in Hope, geven ons ondersteuning in het vormgeven van alle veranderingen. Mooi is dat ze een extra clinical officer hebben geworven om leiding te geven aan het team dat HIV medicijnen kan verstrekken. Zijn naam is Lucky en we zijn erg blij met hem. Degene die al acht jaar de leiding had, had al meerdere malen aangegeven dat hij daar mee wilden stoppen.

Mijn rol lag en ligt erin om de verschillende partijen bij elkaar te brengen: Partners in Hope, onze eigen clinical officers en nurses en ook het management. We begonnen door een vergadering te organiseren. In die vergadering zou ook de nieuw leider worden gekozen. Het leek mij logisch dat Lucky gekozen zou worden. Hij werkte al een tijd naar tevredenheid. Iedereen schreef een naam op een briefje. Ik opende één voor één de briefjes. Tot mijn schrik kwam Lucky’s naam maar een paar keer voor. Wat nu? De overgrote meerderheid had gestemd op de vorige leider, iemand die het helemaal niet meer wilde zijn. Dus nog maar een stemmingsronde. Nu werd Lucky bijna unaniem gekozen.

Een mooie manier om eerst de oude leider te bevestigen en te bedanken en vervolgens een nieuwe leider te kiezen. Iets waar ik met verwondering naar keek.

Geen opmerkingen: