woensdag 12 november 2008

Nieuw Nederland: Malawi door kinderogen

Nu we in ons nieuwe huis wonen merken we dat Thomas het hier in Malawi een stuk beter naar zijn zin heeft. Alhoewel hij ook nu nog behoorlijke dipjes kan hebben. Hij zei vandaag nog dat hij terug wilde naar het "oude Nederland". In het gesprek dat daarop volgde, vroeg ik onder andere aan hem of we wel goed afscheid hadden genomen van Nederland. Later in de middag ging hij vervolgens naar het huis van de buren rennen om - naar zijn zeggen - "afscheid te nemen van het oude Nederland".

Voor de duidelijkheid: ons huis hier is "nieuw Nederland". Thomas heeft daar volop gelegenheid om te genieten van het Afrikaanse leven. Zo'n beetje alles we in een stad als Delft niet hadden of konden doen, is hier voorhanden:

  • Om de andere dag stookt onze watchman Frederick Chirwa een vuur in onze buiten-boiler. Dat is om te zorgen dat we warm water hebben voor een bad. Het water blijft lang genoeg warm om de dag erna ermee te kunnen afwassen. Thomas gaat ook regelmatig spelen dat hij een vuur gaat maken, bijvoorbeeld
  • Mister Sulu is onze tuinman. Hij is bezig met het aanleggen van een moestuin. Dat doet hij met jembe, een "hak". Thomas helpt behoorlijk mee met zijn eigen kleine hak.
  • Achter ons huis, in de tuin van de buren, staat een mango-boom. Vanmiddag klommen daar 3 jongens in om mango's te plukken. Thomas wilde er direct achteraan en probeert nu in onze eigen tuin in onze - voor hem veel te dikke en grote - papaya-boom te klimmen
  • We hebben een kinderboerderij aan huis: kippen, hanen en geiten lopen hier vrij rond. Vandaag hebben we ook nog een kip en een haan van ons erf gejaagd. Thomas vindt het heerlijk om achter ze aan te rennen.
  • En verder wordt er nog regelmatig aan ons huis geklust. Afgelopen zaterdag werd in Mzuzu Annekes tas uit de auto gestolen (terwijl zij Marije in haar stoeltje zette, deed de dief het portier aan de andere kant open en stal de tas). Thuis moest toen het slot uit de deur worden gebroken. Toen de deur open was en de reparatie nog in volle gang, had Thomas al snel zijn eigen houten hamer te pakken en zat hij het slot uit onze autodeur te timmeren.

Hieronder wat foto's van Thomas in typerende poses:

   IMGP3890
  Thomas zit de kunst af te kijken.
  IMGP3889
  Mr. Sulu, onze tuinman, aan het werk met zijn jembe.
  IMG_0293
  En Thomas met de zijne...
  IMG_0288
  Metselen.
  IMG_0300
  Rook maken.
  IMGP3901
  De "werkjes" van het "kinderdagverblijf" in Ekwendeni.

Geen opmerkingen: