vrijdag 19 december 2008

Advent en navolging in verschillende contexten

Anneke schreef vorige week over de beleving van Advent hier in Malawi. We merken dat het best lastig is om zelf je gedachten bij Advent te bepalen als in je omgeving niet iedereen bezig is met advent en kerst. Het zet ons aan het denken, of liever: het laat ons aan den lijve ervaren, hoe sterk de ervaring van ons geloof bepaald wordt door wat anderen in onze omgeving doen. In hoeverre is ons geloof navolging van christenen en in hoeverre is het navolging van Christus?

In elk geval kunnen we zeggen dat Advent hier in Malawi niet heel erg leeft op de manier die wij tot nu toe vooral kenden: van toeleven naar het gedenken van de geboorte van Jezus Christus (en eerlijk is eerlijk: de daarbij behorende gezelligheid). Het accent verschuift voor ons, met alles wat we hier zien en horen, naar een tweede betekenis van Advent: het reikhalzend uitzien van de hele schepping naar de tweede komst van Christus en zijn koninkrijk.

Ondertussen zijn in deze adventstijd de mensen in Ekwendeni vooral bezig met het bewerken van hun velden en het planten en bemesten van hun mais. Regen, goede regen, tropische regen dat is waar hier reikhalzend naar werd en wordt uitgekeken.

Iedereen is blij dat de regens zijn begonnen. Aan de andere kant is de regentijd ook de moeilijkste tijd van het jaar. De tijd van wachten op de volgende oogst. De tijd van hopen op voldoende regen om een goede oogst mogelijk te maken. De tijd van honger.

Veel mensen oogsten van hun velden meestal namelijk maar genoeg mais voor 8 maanden. De oogsttijd is april/mei. Dat betekent dat vanaf januari t/m maart/april veel gezinnen grote problemen kennen om voldoende eten te verzamelen. Mensen proberen als dagloner her en der geld te verdienen om daarvan mais te kopen. Maar dat lukt niet altijd.

Ondertussen lopen overal de gewassen op de velden uit. Ook op het veldje voor ons huis waar we pinda's hebben geplant. Een mooi, hoopvol gezicht. Zie onderstaande foto's.

  IMGP4119
  Het stukje land voor ons huis waarop we pinda's hebben aangeplant.
  IMGP4118
  De eerste uitlopers van pindaplanten worden al zichtbaar. Deze foto is genomen 11 dagen na het planten van de pinda's.
  IMGP4126
  En ook nog een huiselijk detail: we gebruiken de wasmand tegenwoordig vaker als box voor Marije.

Trouwens: pinda's planten lijkt een hele goed investering. Ik kwam er deze week - al hardop rekenend met onze watchman - achter dat de opbrengst in geld van een acre (de oppervlaktemaat die hier gebruikt wordt, 1 acre = 0.4 hectare) pinda's ongeveer 3x zo hoog is als die van mais. En de winst op pinda's per acre is bijna 12x zo hoog. Het verschil zit 'm in de noodzaak om kunstmest te gebruiken (voor mais wel, voor pinda's niet nodig). Waarom niet meer mensen dan gewoon pinda's verbouwen en de mais inkopen bij anderen? "We Malawians don't think much, we just run for maize, our staple food. Just as everybody else does." Een kwestie van navolging dus.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

komt het ook hierdoor dat je de pinda's met het oogsten uit de grond moet spitten? Dat is veel werk vooral als de grond hard is.
Verder sterkte met jullie werk daar.
Groetjes Margriet

Gerda Reinders zei

lieve allemaal
volgens mijn kalender is anneke jarig ,maar helemaal zeker ben ik niet.
als het wel zo is van harte gefeliciteerd en wij wensen jullie alvast een goed en vooral gezond 2009 toe
hartelijke groeten van tante gerda, oom pim, mieke, pim en karen.